Rizoma Logo

vol 9 • 2011

Image

Rizoma freireà 9. Associacions de Recerca Comunitat-Universitat

Rizoma freireà 9. Associacions de Recerca Comunitat-Universitat

Budd L. Hall. Editor convidat
Emilio Lucio-Villegas. Editor

pdf

Budd Hall està actualment realitzant una estada a la Universitat de Sevilla treballant amb la Càtedra Paulo Freire, provinent de l'Oficina d'Investigació amb base a laComunitat (OCBR) de la Universitat de Victoria, Colúmbia Britànica, Canadà. Ell és, al seu torn, secretari de l'Aliança Global per a la Investigació Compromesa amb la Comunitat.

Budd Hall comparteix la seua història: “La primera vegada que em vaig trobar amb Paulo Freire va ser a la Cambra del Senat de la Universitat de Dar el Salaam a Tanzània. Les Germanes Marynoll, un grup de monges progressistes catòliques que treballaven en educació en les comunitats a Tanzània, havien trobant els diners per a portar Paulo Freire a Tanzània a treballar amb alguns de nosaltres a la Universitat de Dar el Salaam i el Ministeri d'Educació, que estava compromés amb el treball en educació d'adults.  Estava encara pròxima la publicació en anglès de Pedagogia de l'Oprimit. Ell tenia 50 anys, vestia un elegant vestit marró i semblava molt més formal i digne del que jo havia imaginat. Em va dir que s'havia vestit d'aquesta forma per respecte a la Universitat de Dar el Salaam i la feina que s'estava fent a Tanzània. Treballí amb Paulo Freire els trenta dies anant per tot el país i organitzant tallers i seminaris.

Esmente això perquè vull destacar el fet que les universitats, des del temps de Paulo a la Universitat de Recife, la seua època a Harvard el 1969, el meu propi temps a la Universitat de Dar el Salaam i ara a la Universitat de Victoria, han estat sempre estratègicament obertes, espais oberts per al diàleg, i llocs amb importants recursos per al desenvolupament en les nostres societats i comunitats. No sorprén, per tant, que Rizoma freireà dedique atenció als recents desenvolupaments en Educació Superior i Compromís Ciutadà o Comunitari.   És també un repte per a tots els que treballem en àrees d'Educació Superior i Compromís ser capaços de comprendre i situar el nostre treball dins d'un discurs d’empowerment, alliberament, antiopressió i canvi social. Per descomptat, aquest assumpte planteja la pregunta de si aquest és un nou ball, un vals fals o una atractiva fusió que mereix el nostre compromís i suport crític”.

Emilio Lucio-Villegas assenyala que: “Un exemple, en podria ser la Càtedra Paulo Freire a la Universitat de Sevilla. El principal objectiu de la Càtedra és encoratjar investigacions i pràctiques sobre el pensament de Freire. Però això no pot ser possible sense les relacions entre la Universitat i els moviments socials a les Comunitats. Durant el curs acadèmic 2009/2010 la Càtedra ha organitzat una sèrie de xarrades titulades: Com vaig llegir Paulo Freire? Cada conferenciant parlava sobre un llibre específic de Freire i el comentava des d'una perspectiva personal. Cada xarrada incloïa gent d'una comunitat connectada amb el principal assumpte del llibre que estava sent discutit.  Per exemple, Pedagogia de la Ciutat es va lligar a Moviments Socials Ambientalistes, Pedagogia de la Indignació amb gent d'una escola d'educació de persones adultes que estaven en el procés de recuperar la seua pròpia història. Gairebé tots els actes han estat realitzats fora de la Universitat, en Centres Cívics o escoles d'educació de persones adultes”.

Aquest número té articles d'alguns dels més interessants teòrics i pràctics que estan conduint aquest recent resorgiment. Els antecedents de Budd Hall estan lligats amb el desenvolupament de les idees sobre Investigació Participativa en els primers 70 on va ser influenciat per les idees de Paulo Freire, Julius K. Nyerere (líder independentista i antic president de Tanzània), Marja Liisa Swantz (una antropòloga finesa que treballava a Tanzània) i d’altres.  Ell ha estat interessat per la creació de coneixement i l'aprenentatge des del context de la societat civil i els moviments socials durant 40 anys. Recentment ha assumit la responsabilitat de crear una àmplia estructura universitària per a donar suport a la ‘investigació basada en la comunitat’ a la Universitat de Victoria. És anomenada l'Oficina d'Investigació amb base a la Comunitat. El seu article proporciona una perspectiva general i després una més detallada descripció dels reptes als quals fa front l’OCBR.

Rajesh Tandon també va treballar amb Paulo Freire durant els anys en què Pablo va ser President Honorari del Consell Internacional d'Educació d'Adults. Rajesh va fundar la Societat per a la Investigació Participativa a Àsia fa 30 anys. És un Moviment de la societat civil que investiga i capacita, i té la seua base a Nova Delhi.  Rajesh ha estat també president de l'Aliança Global per a la Investigació Compromesa amb la Comunitat una xarxa global que dóna suport l'excel·lència en les associacions entre comunitat i Universitat. El seu article en aquest número parla dels reptes als quals ha de fer front l'Educació Superior al Sud.

Sonali Mukherjee és Associate Fellow with Council for Social Development, Índia. Ha treballat extensament en assumptes relacionats amb Gènere i Desenvolupament. Ha realitzat la seua tesi doctoral entre els Bison-hornMaria de la regió Bastar de l'Estat de Chattishgarh, Índia, posant l'accent en la situació de la dona.  Ha obtingut el seu doctorat a la Universitat de Delhi, Nova Delhi, Índia. Dos dels projectes en què ha treballat són: i) Gènere i Governació Urbana, finançat per UNIFEM, Nova Delhi, i ii) Adverse Sex-Ratio, finançat per ACTIONAID, Nova Delhi. Actualment està treballant sobre dones i dret a la terra en col·laboració amb l'Institut de Desenvolupament Rural, Índia.

Dra Angi Hart és la Directora Acadèmica del premiat Community University Partnership Programme a la Universitat de Brighton. Com a part d'aquest treball, és directora a Brighton del programa, finançat en l’àmbit nacional, South East Coastal Communities (www.cupp.org.uk). És també Catedràtica d'Infància, Família i Salut Comunitària a l'Escola d'Infermeria i Obstetrícia a la Facultat de Salut i Ciències Socials. Ensenya a cursos professionals sobre salut i cures socials i emprén investigacions participatives sobre desigualtats en salut i cures en relació amb xiquets i famílies. Ha adoptat tres fills amb discapacitats mentals i físiques. El seu treball en Teràpia resilient és molt aclamat. El seu article en aquest número es relaciona amb el desenvolupament i els reptes per a la creació i continuïtat del Community University Partnership Programme a la Universitat de Brighton.

Dra Juliet Millican és Development Manager d'Estudiants en el Community University Partnership Programme a la Universitat de Brighton al Regne Unit. La seua formació és en educació d'adults i aprenentatge comunitari al Regne Unit i en contextos no industrialitzats, i té experiència en projectes desenvolupats en educació comunitària a Àfrica, Àsia, Índia i l'Est d'Europa.  La seua feina actual està particularment centrada en la introducció de l'aprenentatge experiencial i reflexiu, el compromís dels estudiants amb la comunitat i la promoció de vincles entre comunitat i universitat. També condueix una nova investigació i programa de desenvolupament a Cupp que té per finalitat donar suport a universitats en països pobres que els permeten desenvolupar associacions amb comunitats, per si mateix.

Nirmala Lall és actualment Doctoranda a la Universitat de Victòria en el camp de Leadership Studies in Higher Education i Assistent d'investigació per a l'Aliança Global per a la Investigació Compromesa amb la Comunitat, amb 20 anys d'experiència treballant en assumptes relacionats amb l’antiracisme, l’antiopressió i el multiculturalisme a les escoles de Toronto, la més gran i diversa ciutat de Canadà. Influenciada per les idees de Paulo Freire, el seu article és una mirada cap als reptes d'avaluar l'impacte de les estructures de les associacions d’investigació entre universitat i comunitat.

Hem convidat dos acadèmics, activistes poetes a compartir les seues reflexions; Nanci Lee és poeta i educadora d'adults a Halifax on treballa amb associacions d'estalviadors en assumptes relacionats amb governança i gestió financera. L'ús de narratives i històries de vida és central en el seu treball. Nanci creu que qualsevol té una història. Com podem aprendre d'aquestes històries i negociar amb elles és una part important del nostre camí per a fer un món més just i habitable. Els seus poemes han estat publicats en diverses revistes incloent Antigonish Review, Fiddlehead, Contemporary Verse2, i són de pròxima aparició a Free Fall i la Literary Review of Canada. En 2009 va guanyar la confrontació poètica CBC entre Halifax i la Wallace Stegner Residency in Eastend, Saskatchewan. Està treballant actualment és el seu primer llibre de poemes.

Peter Levesque és el director de la Knowledge MobilizationWorks, una consultoria i empresa educativa amb seu a Ottawa, Canadà. Pel seu càrrec, és responsable del pilotatge i implementació del Community-University Research Alliance Program en el Social Sciences and Humanities Research Council de Canadà. Ha treballat com a especialista d'Intercanvi de coneixement per al Provincial Centre of Excellence for Child and Youth Mental Health. És membre de diverses associacions benèfiques i va ser membre fundador del Knowledge Mobilization Committee de la Ontario Neurotrauma Foundation. És un experimentat orador, facilitador i moderador i combina la seua experiència amb una educació que inclou estudis en Bioquímica, Sociologia, Economia, Administració de Voluntariat, Administració Pública, i Salut Poblacional, en institucions al Canadà i al Regne Unit.

El document, des de “La Gran Botiga”, Millorar la cooperació Nord-Sud a través del compromís entre la universitat i la comunitat que ha estat elaborat el 23 de setembre de 2010, es troba també inclòs. El document expressa la creença en el potencial de transformació de les comunitats –connectades amb institucions d'educació superior– per a fer front als reptes globals en un àmbit local.

Finalment hem inclòs una sèrie de fotos, seleccionades per Charlotte Charlie, dels arxius de l'Oficina d'Investigació amb base a la Comunitat de la Universitat de Victòria. Ella és hereva de les Primeres Nacions, amb un llarg recorregut en organitzacions comunitàries a l'illa de Vancouver i a la Columbia Britànica. Les fotos provenen de diverses investigacions compartides entre comunitat i universitat i lligades al treball a la Universitat de Victòria.


Traducció: Joaquin Martínez Ortiz


redLogo

N. 9 • 2011

Contactar • Contact us

Apartat 76

Tel. 34 962 28 74 16 Fax 34 962 28 74 19

46800 XÀTIVA Espanya

www.institutpaulofreire.org

info@institutpaulofreire.org

IPF
© 2023 Rizoma freireano • Contenido de este sitio bajo licencia Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir igual 2.5 España. Diseño y Mantenimiento Grupo WebMedia. XHTML y CSS

N. 9 • 2011